HTML

Kulturális Kreatív Család

Friss topikok

  • : Megszűnt a több évtizedes munkahelyem. Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezd... (2012.03.27. 15:06) Kulturális Kreatív vagy?
  • hajnalka111: Számíthatsz rám! "Majomban" jó vagyok. (2012.02.22. 21:43) Egy majom a száz közül
  • czoli: Ez a bejegyzés Zsófi írása (2012.02.05. 20:00) Tél van - juhé
  • hajnalka111: Olyan gyakran hallottam sóhajtozni az embereket, hogy a régi nagy telek milyen gyönyörűek voltak, ... (2012.02.03. 09:15) A tél
  • czoli: @fleiszl: kérünk Lajos, fejtsd ki a rakétakályha koncepciót! (2012.01.31. 04:59) Ha fázunk, összejöhetünk melegedni

Ha fázunk, összejöhetünk melegedni

2012.01.24. 17:56 czoli

Megvalósítható „Kulturális Kreatív” Együttműködéssel

 

A Kulturális Kreatívok - A Forradalom  című film (http://www.kulturaliskreativok.cc/) lényeges elemeket változtatott meg a gondolkodásomban. Hálás vagyok érte. (Szeretek hálás lenni, érzésnek sem utolsó.)

1. Nem vagyok egyedül, mások is gondolkoznak hozzám hasonlóan. (Hurrá!)

2. Ne egyedül küzdjek, hanem fogjak össze másokkal. (Tetszik)

3. Valódi igényt igyekezzek kielégíteni. (Van ilyen)

 

Érden nem kevés nélkülöző cigány család él. Nincs munkájuk, a lakáskörülményeik rettenetesek, magas a bűnözés aránya és alacsony az iskolázottsági szint körükben. Mindezek nem kevés együttélési problémát is okoznak.

Mivel ezekre a problémákra az „illetékeseknek” nincsenek megoldásaik, a helyzet nem javul, prognózisa rossz.

A film ráébresztett, hogy valójában mi vagyunk, sőt én vagyok az illetékes. És ezzel a szemmel nézve, egészen másképpen látom a lehetőségeket. A valódi igényből indulnék ki: az emberek fáznak, ha hideg van, és a fűtés drága.

 

Azt gondoltam, hogy ha sikerülne a cigány (és más rászoruló) családok részére olcsó fűtési megoldást találni, az lehetőséget teremtene az együttműködésre.

Aki keres, az talál. Pillanatok alatt rábukkantam egy lehetőségre: http://alternativenergiak.hupont.hu/8/komposztkazan

„Sőt, a nyers, nagy víztartalmú 1-2 cm-es fa apríték kiváló hőforrás lehet úgy is, hogy nem égetjük el kazánban, tehát nem semmisítjük, meg mint biológiailag aktív anyagot, hanem komposztáljuk, azaz nagy halomba lapátoljuk, meglocsoljuk, és a többit elvégzik a mikroorganizmusok.

Ha egy ilyen 10-15 m3-es halom faapríték hőtermelése beindul, belül stabil 60 C-fok hőmérséklet alakul ki!” (Fleisz Lajos)

A honlapján be is mutatja, hogyan alakították ki erre alapozva egy családi ház fűtését. Semmi csillivilli, csak praktikus megoldások. Beszéltem vele, a költségek 50–60 ezer forint közé estek, ehhez jön hozzá persze az élőmunka.

Most nem részletezem tovább az eljárást, inkább azt foglalnám össze, és ezt is csak vázlatosan, mit kezdhetnénk ezzel Érden konkrétan. (más fűtési technikák is szóba jöhetnek, ezeket most itt nem részletezem)

 

  • Kezdetben egy (1–2) kooperatívabb cigánycsalád komposztfűtését oldanánk meg.
  • Természetesen számítunk a családok részvételére is.
  • Jövőkép: ha működik a dolog, és ők maguk megtanulják a rendszer létrehozásának módszerét, pénzt kereshetnek azzal, hogy ilyen fűtésrendszereket hoznak létre.
  • A komposzthoz szükséges faapríték könnyen beszerezhető. Érden például meglehetős ártéri erdősáv található.
  • A szállítás nem jelent gondot, ebben a cigány családok specialisták.
  • A project támogatásában az önkormányzat is érdekelt, azt gondolom, rávehető.
  • A helyi lakosság körében is érdekes szemléletváltást jelenthet egy kis pozitív promóció.
  • A romákkal való kapcsolatban alapvető – kétirányú – változás alakulhat ki.

 

A project sikere esetén (ami ugyebár modellértékű is lehet) további eredményes együttműködések jöhetnek létre.

  • gyümölcsfák ültethetők a portákon. (Hihetetlen számomra, hogy nincsenek gyümölcsfák a kertekben, holott hely lenne rá.)
  • megtaníthatóak lennének pl. kiskert létrehozására, gondozására. (Vagy közösségi kert működtetésére)
  • a tevékenységekbe bevonhatóak lennének a gyerekek, akik ezáltal viselkedési alternatívákat tapasztalhatnának…stb.
  • további tevékenységekbe vonhatóak be, például a fűtésen túl az építkezések, lakáskarbantartások területén.
  • Tulajdonképpen újra pénzkereső szakmákat sajátíthatnának el, amit úgy hiszem, sokan szívesebben végeznének, mint amit most.

Maga a project úgy gondolom, hogy azon túl, hogy engem mennyire lelkesít, alkalmas arra, hogy egy érdi közösség jöjjön össze, sőt hiszem, hogy nem Érd az egyetlen terület, ahol meg lehet próbálkozni vele.

Én most partnereket keresek, akikkel együtt lehet gondolkozni, kitalálni és kidolgozni a részleteket (kiebrudalni onnan az ördögöt), és nekilátni a megvalósításnak. Azt kérem, ha van kedved részt venni, találj meg engem, és/vagy ajánld ezt másoknak is. Ezen kívül pedig felkészültem a rám zúduló ötletek fogadására.

Kabarcz Zoltán

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturaliskreativcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr303744714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fleiszl 2012.01.24. 19:02:00

Üdv mindenkinek !

Én a "komposztkazán"-t még nem érzem elég kiforrottnak egyelőre erre a célra. Ennek egyik legfőbb oka az szerintem, hogy a beruházási költsége nem áll meg magának a hőforrásnak a kialakításánál, a lakáson, épületen belüli hőhasznosítás is pénz, legalább annyi, mint a kinti ! Ez pedig ugye komoly akadály. No meg az a tény, hogy segédenergia is kell a működtetéshez (szivattyúhoz 220V vagy 12 V).

Az én favoritom ilyen és hasonló célra a "rakétakályha". Ha van rá kapás, szívesen elmondom miért, meg ha valaki nem ismerné, azt is, hogy mi ez, és hogy építeném én meg.

Üdv: Fleisz Lajos

czoli 2012.01.31. 04:59:59

@fleiszl: kérünk Lajos, fejtsd ki a rakétakályha koncepciót!
süti beállítások módosítása