HTML

Kulturális Kreatív Család

Friss topikok

  • : Megszűnt a több évtizedes munkahelyem. Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezd... (2012.03.27. 15:06) Kulturális Kreatív vagy?
  • hajnalka111: Számíthatsz rám! "Majomban" jó vagyok. (2012.02.22. 21:43) Egy majom a száz közül
  • czoli: Ez a bejegyzés Zsófi írása (2012.02.05. 20:00) Tél van - juhé
  • hajnalka111: Olyan gyakran hallottam sóhajtozni az embereket, hogy a régi nagy telek milyen gyönyörűek voltak, ... (2012.02.03. 09:15) A tél
  • czoli: @fleiszl: kérünk Lajos, fejtsd ki a rakétakályha koncepciót! (2012.01.31. 04:59) Ha fázunk, összejöhetünk melegedni

Helyi közösségek

2012.03.27. 15:20 czoli

 „Ha az emberek vagy azok egy csoportja azt akarja,

hogy az ő értékeik legyenek az általánosan elfogadottak,

és a döntéshozatal alapját jelentő értékek,

akkor tenni kell érte.

Sőt, harcolni kell érte!”

Takáts Péter

 

Gyakran hallani, hogy a magyar ember szkeptikus, depresszív nép lenne. Ha kezdeményezel valamit, gyakran ez jön szembe. „Ugyan! Magyarországon ezt nem lehet! Nem érdemes!” Írások és vizsgálatok tucatjait lehet idézni, ahol a „magyar néplélek borzalmairól” van szó.

(http://www.ujreformkor.hu/hankiss-elemer-borura-boru-pesszimizmus-nehany-valtozata

http://www.gallup.hu/Gallup/release/zimbabwe_090605.htm )

 

Néha ilyesmit is olvasni lehet azért: Szerintem nem igaz, hogy a magyar depressziós nép. Nálunk a bipoláris, ciklotím kórkép előfordulási aránya magas, ami azt jelenti, hogy a magyar nagyon tud lelkesedni, amikor vannak közös célok, (www.medicalonline.hu -n jelent meg  2009.05.08-án.)

 

Valóban. Sokan lelkesedünk napjainkban attól, hogy felfedeztük magunkban, magunkról, hogy egy világjelenség részesei vagyunk. Felfedeztük, hogy nem vagyunk egyedül. Olyan dolgokról, lehetőségekről, folyamatokról van lehetőségünk eszmét cserélni, amikről a legtöbben nem is álmodtuk, hogy lesz alkalmunk a beleszólásra. Ez pedig az életünk, és annak szinte valamennyi területe.

Ezzel együtt azt tapasztalom, hogy könnyen megmaradunk a felszínen. Ebben a rohanó világban (ez is gyakori mentegetőző szöveg) nincs időnk mélyebbre ásni. Nemrég beszéltem egy okos, művelt, kreatív fiatal lánnyal, és ajánlottam, nézze meg a az Angol–Szász misszió c összeállítást. (https://www.youtube.com/watch?v=wm9dSsKMgn8) Kíváncsi voltam a véleményére, jókat szoktunk beszélgetni. Azt mondta a lány, hogy fogadjam el, de nem képes végigülni háromnegyed órát, és hallgatni, ahogy valaki beszél. És ezt megértem.

Ám akkor mi van?  Hogyan vagyunk képesek megvédeni a saját érdekeinket? Hogyan vagyunk képesek együttműködni, vagy egyáltalán mi módon ismerhetjük meg egymást?

Takáts Pétert azt mondja egy rádióműsorban, hogy a Kulturális Kreatívoknak alapvetően kétféle csoportjával találkozik. Az egyik csoport (ő kemény mag–nak nevezi ezt a csoportot) küzd, és teszi a dolgát, míg a másik csoport megelégszik azzal, hogy szimpatizál azokkal, akik tesznek valamit, de lényegében nem mozdul. http://tisztahangok.wordpress.com/2008/07/06/takats-peter-rovata/

Talán hasznos lenne összejönnünk időnként beszélgetni, információt cserélni, kérdéseket feltenni egymásnak, és válaszokat keresni.

Azt gondolom, hogy helyi közösségekben kellene ezt tennünk.

Olyan fórumokon,

·       ahol lehetőségünk van egymás szemébe nézni,

·       ahol ki tudunk lépni az anonimitás védelméből,

·       ahol közösséggé tudunk formálódni,

·       ahol hatékonnyá tudunk válni.

·       Ahol túl tudunk jutni az egyetértő bólogatáson.

·       Ahol fel tudnánk lelkesedni.

·       Ahol tehetnénk azért, hogy a mi értékeink legyenek az általánosan elfogadottak,

és a döntéshozatal alapját jelentő értékek. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturaliskreativcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr424343738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása