HTML

Kulturális Kreatív Család

Friss topikok

  • : Megszűnt a több évtizedes munkahelyem. Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezd... (2012.03.27. 15:06) Kulturális Kreatív vagy?
  • hajnalka111: Számíthatsz rám! "Majomban" jó vagyok. (2012.02.22. 21:43) Egy majom a száz közül
  • czoli: Ez a bejegyzés Zsófi írása (2012.02.05. 20:00) Tél van - juhé
  • hajnalka111: Olyan gyakran hallottam sóhajtozni az embereket, hogy a régi nagy telek milyen gyönyörűek voltak, ... (2012.02.03. 09:15) A tél
  • czoli: @fleiszl: kérünk Lajos, fejtsd ki a rakétakályha koncepciót! (2012.01.31. 04:59) Ha fázunk, összejöhetünk melegedni

Tél van - juhé

2012.02.02. 22:50 czoli

 Jó reggelt Budapest!

2012. február 2-a van, csütörtök. A nap ragyogóan süt, a világos órák száma: 9.

A mai napot igazán különlegesen ki lehet használni. ugyanis éppen 25 éve már, hogy ekkora hideget mértek a fővárosban. 25 éve annak, hogy utoljára  -15 fokot mutatott Pista bácsi, Mari néni, a Petőfi Sándor Gimnázium titkára és a Fiumei Temető portásának hőmérője.

Mivel nem először találkoznak ezzel a jelenséggel, ma az ő tanácsaikat osztanánk meg Önökkel.

Mari néni szerint mínusz 15 fok remek indok lehet például egy gyors kocsonyakészítésre. Az erkélyen tárolva főzés után ugyanis kb. 8 perc múlva fogyasztható állapotba kerül a csontos húslé. A bevásárlás is kellemes, hiszen a piacon emelkedettebb hangulat uralkodik, mint általában, az eladók ugyanis eggyel (vagy kettővel) több forralt bort ittak meg a kelleténél, mulatságosabb ruhákat öltöttek, és nagyobb szívvel ajánlják a téli ételeket, mint más, szokványos januári napokon.

Pista bácsira 25 éve először ma elismerően és irigykedve bólogattak az emberek irhás bundájáért és vastagfüles sapkájáért, a megszokott kuncogás helyett. Ettől való jókedvében tovább sétálgatott a felkelő nap fényében, mint szokott, így lehetősége nyílt összefutni volt koleganőjével, akit tíz éve nem látott. Az ő javaslatára Pista bácsi gyömbérteát főzött, melynek csodálatos ízét gyerekkora óta nem érezte, s most kedvet kapott unokáit is bevezetni e kellemes hangulatú szívmelegítő élményébe.

A Petőfi Sándor Gimnázium titkára a kora reggeli órákban tapasztalta, hogy ez az ósdi fűtés bizony nem fogja elbírni a mai mínuszokat, így javaslatára a diákokat és a tanárokat is pontban nyolckor elengedték. Szintén az ő nyomására végre döntést hoztak az évek óta szóban forgó fűtéskorszerűsítési ügyben, melynek eredménye jól jön majd a kevésbé hideg napokon is. Többszáz ifjú hirtelen jött jutalomidejét tölti ezekben az órákban is a fővárosban, melynek következtében megteltek a fürdők és a városligeti műjégpálya, de számos fiatal bukkant fel az ilyen időpontokban egyébként méltánytalanul kongó cukrászdákban is.

A Fiumei Temető portása a hirtelen jött hidegtől kedvet kapott egy kiadós sétára, mint említette, jól emlékezett még korábbról, hogy a mozgástól alacsonyabbnak tűnik a hőmérséklet, mint a melegebb, kapuban ácsingózós napokon szokott. Életében először körbesétálta a temetői parkot, egyúttal feljegyzéseket készítve a javításra szoruló munkálatokról. A munkások ma reggel szívesen álltak neki a park csinosításának, főleg annak a hírnek a hallatára, hogy 50 étterem és kávézó együttes összefogásának keretében még a délelőtt folyamán meleg teát szállítanak a kint dolgozó közmunkások részére.

Az önkéntes jótékonykodás egyébként hamar elterjedt, pálinkafőzdék és teaházak készítenek tervet a délelőtt folyamán arra az esetre, ha a hideg a következő napokban is megmarad.

Munkatársaim és magam nevében kívánok csodás élményeket a fennmaradó 5-6 világos órára és javaslom, ne maradjanak félelmükben a bezárt lakásban, hiszen lehet, hogy az elkövetkező 25 évben megint nem lesz alkalmuk a város ilyen szokatlan, különleges és praktikus arcát élvezni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturaliskreativcsalad.blog.hu/api/trackback/id/tr144054947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czoli 2012.02.05. 20:00:36

Ez a bejegyzés Zsófi írása
süti beállítások módosítása